IO ( NETFLIX ) FİLMİNİN ANALİZİ ve ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER




  Dünyadaki insanların önemli kısmı havadaki nitrojen yoğunluğunun artışı nedenli öldükten sonra hayatta kalanlar yüksek yerlerde yaşamaya başlar. Çünkü dünyanın yüksek bölgelerindeki oksijen yoğunluğunun daha fazla olduğunu fark ederler. 
  İnsanoğlu, nitrojen gazından zehirlenmemek için şehirlerde dolaşırken özel kıyafetler giymek zorundadır. Daha şanslı küçük bir azınlıksa havadaki gaz yoğunluğunun değişmesi ortaya çıktığı zaman 'göç programı' adı verilen gezegenler arası br yolculuğa çıkar. 
  Dünyadaki kıyametten kurtulan insanların büyük bölümü Jupiter'in IO uydusunun yörüngesindeki enerji santraline yerleşir. Yaşamlarına bambaşka şartlarda devam ederler. 
  Filmin baş karakteri; filmin başında kimyager mi yoksa mirobiyolog mu olduğuna pek anlayamadığımız Sam isimli bir genç kadın. Hikaye ilerledikçe Sam'in kimliği daha da netleşiyor. Genç kadının babasının aslında bilim adamı olduğunu ve 'Canlıların Nitrojen ile Yaşama Adaptasyonu' tezini savunduğunu ve bunun için bilimsel araştırmalar yaptığını öğreniyoruz. Sam babasının araştırmasını devam ettirmek adına zaman zaman zehirli gazlarla dolu şehirlere iniyor. Eski yaşam alanlarındaki çok tehlikeli bölgelerden organik yaşam örnekleri topluyor. Tüm bu işleri yaparken de havadaki nitrojen yoğunluğunu çekmağı ile kontrol ediyor. Sam dağın tepesindeki sığınağındaki ortalama gelişmiş elektronik aletlerle IO ile iletişim kurup Elon isimli erkek arkadaşıyla mesajlaşabiliyor. Bu durum izlerken bana bayağı ilginç geldi. 

  Sam, dünyayı terketmekle dünyada kalıp savaşarak dünyayı yaşanabilir bir gezegen haline dönüştürmek seçenekleri arasında sıkışmış durumda. Filmin dünyasında temiz su, temiz enerji ve gıda tedariğinin çok zor olduğu işlenmiş. Yalnızlığın da insanın kişiliğinin üzerinde çok ciddi bir yıkıcılığının olduğu filmde yansıtılmaya çalışılmış. 
  Bir gün Micah isimli bir yabancının Sam'in babası Dr.Walden'ı aramaya gelmesiyle Sam'in hayatı değişir. Genç kadının dünya hakkındaki kararını vermesini bu gizemli yabancı ile yakınlaşması belirliyor. 
  Film alışılagelmiş bir bilimkurgu aksiyon filmi şeklinde ilerlemiyor. Kim bilir IMbD'de 4.7 gibi düşük sayılabilecek bir puan almasının nedeni bu da olabilir.
  Bu film; psikolojik dram tarafı ağır basan bir bilimkurgu filmi. Kıyamet sonrası hayatını kaybeden insanların olmasının bir yana son kalan veya kalanlardan olmanın da manevi ağırlığını işliyor. 
  Ana düşüncesi : 'Adapte Ol ya da Öl' üzerine.
  Film vakit kaybı mı ?
  Bana göre vakit kaybı değil. Tabi ki bu durum filmden ne beklediğinize göre de değişebilir. 

 Film ile ilgili dikkat çekici ilginç noktalar ; 
  
  Filmde yer alan Jupiter gezegenine değinmek istiyorum. Jupiter; yunan mitolojisinde tanrıların babası kabul edilen Zeus'u temsil etmektedir. Jupiter gezegenleri dev gezegen kategorisindedir. Bu gezegenle ilgili ilginç bir kaç bilgiyi yotube videomda da işledim. Jupiter'in pek çok uydusu mevcuttur. Fakat bunlardan en dikkat çeken 4 tanesi: Ganymade, Callisto, IO ve Europa'dır.
  Dizi camiasını takip edenleriniz bilir; Ganymade ve Jupiter meşhur Expanse dizisinin ilk sezonlarında çok önemli bir yer tutmaktadır. EXPANSE isimli diziyi izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim. Oldukça ufuk açıcı bir bilim kurgudur. 
 Videoda 4 uydudan da söz ettim. Burada özellikle IO'nun üzerinde duracağım. IO ; güneş sistemindeki en volkanik uydudur. Yunan mitolojisinde Zeus'a aşık olan çok güzel bir kız olarak tasvir edilir. Hera'nın Zeus'u kıskanması nedeniyle IO'yu ineğe çevirdiği anlatılır. 
  İster bu filmi izlemiş olun ister başka bir film izlemiş olun. Dünyadaki nüfus artışı, gıda yetersizliği, çevre kirliliği gibi nedenlerle dünyanın sonuna yaklaşmış olduğunu idrak etmeniz önemli. Belki biz değil ama bizden sonra gelen kuşaklar çöp yığınları ile karşılaştıklarında kaçacak yer arayacaklar. Kim bilir belki bu yerlerden birisi, hatta bir kaçı Jupiter'in uyduları veya uyduların yörüngesindeki istasyonlar olabilir. Düşünsenize devamlı volkanik aktiviteye sahip olan IO'da ne kadar değerli metal vardır ? Bu kaynaklara ulaşılabilip işlenebilirse insanoğlunun yaşamına neler katar ?
  Tavsiyem; izleyip düşünün...

Film ile ilgili videom aşağıda mevcut, izleyip destek verirseniz sevinirim.



Yorumlar

Popüler Yayınlar